20 Ağustos 2008 Çarşamba

Kıbrıs'ta Hayat Pahalı Mı ?

İnsanlar Kıbrıs ile ilgili sürekli bir şeyler anlatıyor. Herkes kendi deneyimlerini, kendi yorumlarını katarak ya insanların morallerini bozuyor ya da insanları heyecanlandırıyor.

Ben size objektif olarak Kıbrıs'ta yaşamanın neler gerektirdiğini ve ne kadarlık bir bütçe ile hayatınızı idame ettirebileceğinizi kestirebilminiz için bilgiler sunuyorum.

Öncelikle Kıbrıs bir ada olduğundan dolayı oraya gelen her ticari ürünün satış fiyatına ulaşım ücreti eklenmek durumunda. İlk artış bu nedenle oluyor.

Diğer nedenler ise satıcının bulunduğu mevkii ile alakalı. Nasıl ki Akmerkez'den alışveriş yapmakla Çarşamba Pazarı'ndan alışveriş yapmayı bir tutamazsak, aynı şey Kıbrıs'ta da geçerli. Genelde süpermarketler çok uygun.

Öğrenciler sürekli süpermarketlerden alışveriş yapıyorlar. Ordu Pazarı adlı alışveriş merkezinden. Kıbrısın neredeyse her tarafında bulunan Lemar adlı alışveriş merkezinden.

Kıbrıs'ta elektronik eşyalar ucuz. Özellikle cep telefonları. Bunun nedeni ise satıcıların ( bildiğim kadarı ile ) vergiden muaf olmaları.

Elektronik eşyada 2. el piyasası çok var. ev eşyaları ki öğrenciler evlerinde eksik gördüğü eşyaları satın almak durumunda kalıyorlar. Kalitesi ile orantılı olarak artıyor.

Giyim kuşam
konusunda Kıbrıs oldukça iyi bütün markaları rahatça bulabilirsiniz. Fiyatları ise genelde aynı. Alışverişlerinizi Türkiye'den yapıp getirmenize gerek yok; fakat markaların her çeşit ürünü gelmeyebiliyor.

Kıbrıs'ı, Türkiye'nin büyük şehirlerine; İzmir, İstanbul, Ankara kıyasla, kesinlikle çok pahalı bir yer olarak adlandıramayız. Sadece artı ve eksi yönleri olarak karşılaştırabiliriz.

Örneğin; Kıbrıs'ta cep telefonları çok ucuz, ayrıca Kıbrıs'ta giyim kuşam çok ucuz ve restorantları ile cafeleri çok kaliteli bunun yanında fiyatlarıda uygun, benim bu durumda kalkıp Türkiye çok pahalı orada yaşanmaz demem çok mantıksız olur. Çünkü her ülkenin her şehrin kendine özgü kuralları ve hayatı yaşama hızları vardır.

Hiç yorum yok: