30 Eylül 2008 Salı

Kıbrıs Havayolları

Kıbrıs'a uçuş hizmeti sunan havayolları;

Kıbrıs Türk Havayolları

Türk Havayolları

Pegasus

Atlas Jet

Olmak üzere beş tanedir. Kalite ve uçuş vizyonları çeşitlilik gösteren bu firmalar, genelde İstanbul merkezli olmak üzere yoğun uçak seferleri yapmaktadırlar.

Kıbrıs'a bir gün içersinde sayılı uçak girmektedir. Uzun süre önceden belirlenen bu seferler çoğu Kıbrıs gazetesinde saatlerine varana kadar tüm Kıbrıs halkına duyurulur.

Kıbrıs havayolları sürekli faal ve tam güvenliklidir. Birden fazla uçak şirketi olması ile rekabetin ve hizmette kalitenin yarıştığı bir alandır.

Kıbrıs

Daha önce Kıbrıs hakkında çok çeşitli tanımlar duymuşsunuzdur.

Sizlere Kıbrıs hakkında bilinen ve bilinmeyen ve belkide Kıbrıs'ı böylesine güzel bir tatil cenneti haline getiren unsurları paylaşacağım.

Öncelikle Kıbrıs'ın sadece güzelliklerden ibaret olduğunu söyleyemeyiz.

Birçok ada ve ekonomik desteği zayıf olan ülke gibi Kıbrıs'ın yaşadığı problemler ada sakinleri tarafından hissedilmektedir.

Öncelikle belirli aralıklarla kesilen elektrikler, öğrencileri zor durumda bırakmaktadır.

Ada'nın su problemi ise öğrencilerin ve tüm yerlilerin en büyük şikayeti.

Kıbrıs'ta çekilen su problemi hala çözüme kavşturulmuş değil. Özellikle; Kıbrıs'ın yerel televizyon kanalları halkı az su tüketiminde ve az elektrik kullanımında bilinçlendirmeyi amaçlayan programlar yayınlamaktadırlar.

Tabii ki Kıbrıs'ta suç oranı çok düşük. Ada nüfusunu oluşturan çoğunluk ingiliz olmakla beraber adada geçici bir süre bulunan öğrenciler bu kaliteli yaşam standartını belirleyen en büyük etkenlerdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, öncelikle stratejik konumu ile ülkemize verdiği hizmet ile ve bizim topraklarımıza, vatanımıza olan bağlılığımız ile her zaman en değerli mirasımız olarak korunacaktır.

24 Eylül 2008 Çarşamba

Yatay Geçiş Ve Nasıl Yapıldığı Hakkında Önemli Bilgiler

Yatay Geçiş yapmak yaşadığınız şehri arkadaş ortamınızı ve hayat alışkanlığınızı tamamı ile değiştirip başka bir tempo içine girmek demektir.

Yatay geçiş başvurunuzu yaptığınız dönemde; alanınızla ilgili yaptığınız stajınız sayılmayabilir. Yaptığınız staj dosyanıza işlendikten sonra eski okulunuza gönderilir 3 - 4 aylık bir süre işleminizi onaylamak için bekler.

Stajınızı saydırmak isterseniz dosyanızı başvuru yaptığınız okula bizzat iletmek için uğraşmalısınız.

Başvuru yaptığınız bölümün defterdarlığı ile sıcak ilişkiler kurmanız size fayda sağlayacaktır.

Zira siz stajınızı dosyanıza işletmek için bu kurumla muhattap olacaksınız.

Kabul aldığınız üniversitenin eski üniversitenizden kötü olma olasılığa vardır.

Sizin beklentilerinizi ve üniversite yaşantısının getirilerini iyi kavrayıp, ölçüp, tartıp değerlendirmeniz gerekmektedir.

Çoğu üniversite düşük kontenjan ayırarak işinizin ne kadar zo olduğunu size söylemektedir.

55 kişili bir bölüme 5 yatay geçiş kontenjanı ayıran üniversiteler vardır.

Bunun yanı sıra genelde Vakıf Üniversitelerinde kontenjanlar çok yüksektir. Belkide Vakıf Üniversiteleri, isteyince oluyor, lafınının doğruluğunu Devlet Üniversitelerine bir ders verir gibi ispatlıyor.

Yatay Geçiş Başvurusunda Yapılacak En Önemli 5 Şey

Yatay geçiş yapmak ve bir üniversiteye kendinizi kabul ettirmek için yapmanız ve dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar;

1) Gitmek istediğiniz üniversite hakkında herşeyi öğrenin. Belki oraya gittikten sonra memnun kalmayıp eski okulunuzu arayabilirsiniz bu riski göze almayın.

2) Yatay geçiş başvurusu yaptığınız okulun yönetmeliğini ve sizden istedikleri ile yönetmelikte belirtilenleri kıyaslayın. Mutlaka işinize yarayan bir bilgi elde edeceksiniz.

3) Öğrencisi bulunduğunuz okulda notlarını yüksek tutmaya bakın. Yatay geçiş başvurusunda bütün notlarınız tepeden tırnağa inceleniyor.

4) Özel üniversitelerden devlet üniversitelerine yatay geçiş yapmak gerçekten sizin başınızı çok ağrıtabilir. Genelde bu girişimler karşılıksız kalır. Eğer burslu veya çok parlak bir öğrenci değilsenz hiç umut bağlamayın.

5) Yatay geçiş işlerinde torpilin ne derece rol oynadığı yoruma açık bir konudur. Zafere giden her yol mubahtır diye bir söz vardır. Böyle bir avantajı olan herkes bunu kullanır.

Bu sözlerim böyle bir avantajı olmayan ve gerçekten mutlu olacağı şehri ve üniversiteyi hayal ederek çok çalışan arkadaşlarıma;

Yatay geçiş yapmak isteyen çoğu öğrenci bunu bir hayal olarak bırakıyor; azimle ve ısrarla uğraşırsanız emin olun yaparsınız.

Yatay Geçiş Nedir ?

Öss Tercihinizi yaptıktan sonra, aklınızda; çok çalışıp, isteyipte kazanamadığınız üniversiteye yatay geçiş yapmak gibi bir düşünceniz olabilir.

Öncelikle yatay geçiş kazandığınız bölümden başka bir üniversitede varsa yapabileceğiniz ve her üniversitenin kendi bünyesince belirlediği kuralları bulunan bir değişim programıdır.

Genelde üniversiteler yüksek not ortalaması olan ve derslerinde, projelerinde başarı göstermiş öğrencileri bırakmak istemezler. Buna karşılık olarak çoğu üniversite yatay geçiş başvurusunda bu tarz öğrencileri kendi bünyesine kabul eder.

Kıbrıs'a gelmeden önce veya Kıbrıs'ta okuyan öğrenciler Türkiye'nin birçok üniversitesinde olduğu gibi yatay geçiş yapmak isteyebilirler.


Yatay geçiş ve Yatay Geçiş yapmanız için gereken bilgiler hakkında daha fazla bilgi için lütfen burayı tıklayınız.



Üniversitelerin kendi bünyesince belirlediği kurallardan bahsettik.

Size kendinizi daha iyi hissedeceğiniz ve idealleriniz doğrultusunda sağlam adımlarla ilerleyebileceğiniz meslek dalını bulmanız için sunulan yatay geçiş imkanını en iyi şekilde kullanmak için;

Genel olarak çoğu üniversitenin sizden isteyeceği ve yatay geçiş başvurunuzu kabul etmeleri açısından size yardımcı olabilecek bütün bilgileri ve gerekli envanterleri buradan öğrenebilirsiniz.

Öncelikle kazandığınız üniversitede 1 yıllık zorunlu bir eğitim sürecini tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Bu bir yıllık öğrenim süresince derslerinizin ve not ortalamanızın iyi olması gerekiyor.

Yatay geçiş için başvurduğunuz üniversiteyi bizzat gidip görmeniz okulun yönetmeliğinde yatay geçiş hakkında verilen bilgileri okumanız size çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Bu avantaj okulun sizden; işleri zora sokmak için isteyebileceği ama yönetmeliklerinde belirtmedikleri bir evrağı yada bir kuralı bahanae gösterememesi açısından sizin elinizde güçlü bir koz olacaktır.

Yatay geçiş başvurusunda yapılacak en önemli 5 şey ? Okumak için lütfen burayı tıklayınız.

19 Eylül 2008 Cuma

Kıbrıs Cep Telefonu Hatları

Kıbrıs'ta mobil iletişim; yani cep telefonu ile iletişim 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan en ekonomik ve ergonomik olanı; Kıbrıs'ta satılan ve kontörleri çok ucuz olan Kıbrıs Turkcell yada Kıbrıs Telsim hatlarından satın almaktır.

Kıbrıs Turkcell genelde GAÜ öğrencilerinin tercih ettiği GSM Operatörüdür.
Bunun nedeni ise Kıbrıs Turkcell'in gaü öğrencileri arasında yaptığı konuşmalara ve gönderdiği mesajlara farklı bir indirim sistemi uygulamasıdır.

Kıbrıs Turkcell ve Kıbrıs Telsim kontörlü hatları 20 YTL dir. Kontör fiyatları ise çok Türkiye'ye göre çok ucuzdur. 100 kontör 5 ytl, 200 kontör 10 ytl.

Kıbrı Telsim ve Kıbrıs Turkcell hatlarından yaptığınız Türkiye aramaları uluslararası görüşme kategorisinden ücretlendirilmektedir. Bu yüzden ailenizle yada Türkiye'deki tanıklarınızla ucuza görüşmek istiyorsanız; Kıbrıs Postahanelerinden satılan ucuz konuşma kartlarını kullanabilirsiniz.

En son tercih olarak Türkiye'de kullandığınız Turkcell hattınızı uluslararası görüşmelere açtırabilirsiniz.Uluslararasına açtırdığınız hattınız Kıbrıs'ta karşılıklı ödeme ile ücretlendirilir yani siz aradığınız kişi ile ücreti bölüşürsünüz.

Kıbrıs'ta Türkiye'deki Gsm operatörlerinin kontörlerini çok zor bulursunuz bu açıdan kullanışsız olabilir.

Diğer hatlar ise avea, vodafone gibi Kıbrıs'ta tamamen kullanışsızdır.

11 Eylül 2008 Perşembe

Kıbrıs'ta Tatil

Kıbrıs tatil için tam bir cennet. Dünyada eşi benzeri bulunmayan karpaz sahili ve karetta karettalar birbirinden güzel ve derin anlamlar taşıyan tarihi eserler.

Sıcacık bir iklim ve adanın verdiği muhteşem huzur. Herkesin hayalini süsleyen en güzel tatil kavramını Kıbrıs'ta bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Otellerin, kiralık evlerin, apart otellerin çok sayıda olduğu ve tatil meraklılarının görmeye gelip yerleştiği bir yer Kıbrıs.

İngilizler
, Fransızlar genelde Kıbrıs'a yerleşen yabancı turistlerin başında geliyorlar.

Doğu Akdenizin tertemiz ve berrak denizine açılan koyları ve sahilleri sizi etkisi altına alacak ve unutulamayacak anlar yaşatacaktır.

Adanın en güzel yanlarından biri de; size sunduğu temiz ve dokunulmamış dokusu.

Türkiye'nin hiç bir yerinde bulamayacağınız kadar sessiz sakin ve doğa ile iç içe mekanlara sahip olan Kuzey Kıbrıs; yerel turizmin en parlak yıldızı.

1 Eylül 2008 Pazartesi

Kıbrıs Yolcularına Bomba Tiyolar

Havaalanında dikkat edilmesi gerekenler;

- Özellikle öğrenciler için; Kıbrıs'a ilk gidişiniz ise ve eşyalarınızdan ayrılmayı pek sevmiyorsanız yada kıymetli elbiselerini her gittiği yere götürenlerdenseniz, büyük olasılıkla bavullarınız, eşyalarınız 20 kg olan yolcu bagaj sınırını aşacaktır.

Böyle bir durumda bilet kontrolü ve bagaj teslimatı ile ilgilenirken etrafta sizinle aynı uçakta seyahat edecek eşyası az olan yolculardan, bavullarınızdan yada çok ağırlık yapan bagaj eşyalarınızdan almasını rica edebilirsiniz.

Bu havaalanlarında sıkça görülen bir durumdur. Rica etmeniz ve karşınızdaki insanlara biraz anlayış göstermeniz bütün problemleri çözecektir.



Kıbrıs'a Varınca Yapılması Gerekenler


- Ercan havalimanındaki free shoplardan ihtiyaç duyabileceğiniz ne varsa alın. Abur cubur çikolata, whiskey, rakı gibi. Çünkü bulabileceğiniz en ucuz fiyatlar free shoplardadır.

- Ercan Havalimanından gitmek istediğiniz yere ulaşım için taksi kullanmanızı tavsiye ederim. Taksiler sıkı bir pazarlık sonucu sizi gerçekten çok ucuz bir fiyata götürüyorlar ve çok konforlular.

- Öğrenciyseniz ve okulunuzun kayıt tarihlerinde Ercan Havalimanında bulunuyorsanız, okulunuzun ücretsiz servisine binmenizi tavsiye ederim. Mutlaka her üniversitenin belirli saatlerde havaalanından kaldırdığı servisleri oluyor.




Üniversite Öğrencilerine Okul Kayıdı İle İlgili Yardımcı Bilgiler

- Okul kayıtlarınızı yaptırmak için Kıbrıs'a erkenden gitmenize yada kayıt tarihlerinde stres yaşamanıza hiç gerek yok.

Kıbrıs Üniversitelerinin hepsi Türkiye'de bulunan kayıt ofisleri ile çalışmaktadırlar. Okul kayıtlarınızı size en yakın kayıt ofisinden yaptırabilirsiniz.

Türkiye
'nin bir çok ilinde bulunan kayıt ofisleri hem size aklınızdaki soru işaretlerini çözmeye yardımcı olur hemde okuldaki prosedürlerle ilgili ufak bilgiler verir.

- Okul yurtlarına kayıt yaptırmak için acele etmeyin, okulun yurtlarını en son tercih olarak değerlendirin.

Son olarak okulun yurdunda karar kılarsanız; yine okulunuzun temsilci ofisi ile görüşün yurt konusunda yerinizi onlar ayarlayabiliyorlar.



Bavulunuzu Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerek

- Kıbrıs
sıcak özellikle yaz aylarında çok sıcak oluyor. Bavulunuza alacağınız her türlü kışlık kazak, ceket, palto gibi giysiler size sadece fazlalık olacaktır.

- Kıbrıs'ın kışında en fazla yağmur yağar ve hava serin olur böyle durumlar için yanınıza bir yağmurluk ve bir polar yada hırka almanızı tavsiye ederim.

- Kıbrıs'ta her akşam serin olur yaz yada kış farketmez, akşamları dıları çıkacaksanız üzerinize uzun kollu giymenizi tavsiye ederim.



Sağlık İle İlgili Önemli Uyarılar

-
Eğer Kıbrıs'a gelmeden önce bir köpek tarafından yada bir kedi tarafından ısırıldıysanız; kuduz riski taşıyorsanız yanınızda mutlaka kuduz aşılarınızı da getirin (5 adet).

Kıbrıs
'ta kuduz hastlığı olmadığı için devlet hastanelerinde, askeri hastanelerde ve sağlık merkezlerinde kuduz aşısı bulunmamaktadır.

- Okul için alacağınız sağlık raporu için Kıbrıs'ta bulunan sağlık merkezlerinde yada tıbbi laboratuarlarda aşılarınızı olmanız gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için bir sağlık kuruluşuna danışmanızı öneririm.