23 Kasım 2008 Pazar

Farklı Bir Gözden Kıbrıs ! Öğrenci Hayatı !

Değerli okurlar sizlere; Hayatını Kıbrıs'ta geçiren insanların gözlemlerinden birini daha sunmak istiyoruz. Umarız; Kıbrıs'a yeni gelecek veya Kıbrıs'a gelmek isteyen arkadaşlara yardımcı olur. Arkadaşımız Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi.


Merhaba arkadaşlar; sizlere Kıbrıs ve Kıbrıs'taki Üniversiteler ile ilgili edindiğim bütün bilgileri ve tecrübeleri vermek istiyorum.

Bu yazıda elimden geldiğince objektif olmaya çalışacağım.

Bilindiği gibi Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi olmak üzere toplam 5 adet üniversite var.

Ben Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim.

Abimin Kıbrıs'taki bir üniversiteden mezun olması nedeni ile Kıbrıs'ta bir üniversite tercih ettim ve 5 yıldan beri Kıbrıs'a gidip gelmekteyim.

Herkesin tahmin ettiğinin aksine Kıbrıs'ta bulunan üniversitelerde öğretim görevlilerinin, öğrencileri kasıtlı bir şekilde derslerinden bırakması gibi bir durumu söz konusu değil. Şunu belirtmekte fayda var bu durum hocadan hocaya değişmektedir. Aynı durum Türkiye'deki üniversitelerde de söz konusu olabilir.

Üniveristelerdeki derslikler ve bilgisayarlar gerçekten çok iyi durumda. Türkiye'deki Devlet Üniversiteleri ile gezip gördüğüm kadar kıyaslarsam arada büyük bir fark var.

Kıbrıs'taki hayat şartlarının Türkiye'dekinden daha zor ve hatta pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Yemeğinizi dışarıda yemek size en aşağı 10 YTL ye patlar. ( Farklı durumlar olabilir. Kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum ).

Girne'de okumak isteyen arkaşdaşlar; kendilerini okumaya şartlamadılarsa gitmelerini pek tavsiye etmiyorum. Nedeni ise Girne benim tabirim ile Kıbrıs'ın İstanbul'udur. ( Bu arada hep İstanbul gibi bir şehirde öğrenci hayatı kurmayı düşlemişimdir ). Girne'de hayat daha pahalı ayrıca gece hayatının en yoğun olduğu şehir burasıdır.

Magosa ile en uygun biçimde eşleşen şehir bence Eskişehir'dir. Bütünü ile bir öğrenci şehri diyebiliriz. Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Kıbrıs'ın en eski, en büyük ve en köklü üniversitesi olmasını göz önünde bulundurursak, gayet normal bir olaydır. Magosa, Girne'ye göre daha ucuz, kalabalık ve öğrenciye daha uygun bir şehirdir. Ev kiraları Kıbrıs'ın genelinde Türkiye'den daha pahalıdır. Ama eğer bulunababilirse Magosa'da gayet uygun fiyatlara ev kiralayabilirsiniz.

Lefkoşa'ya gelince, Lefkoşa benim tabirimle Kıbrısın, başkenti yani Ankara'sıdır. Gece hayatı çok yoğun olmamakla beraber, içinde 2 tane üniversite bulunduğunu da göz önüne alırsak ( Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile Yakındoğu Üniversitesi ) Magosa'ya göre daha tenha Girne'ye göre daha kalabalıktır. Ev kiraları Magosa'dan pahalı Girne'den ucuzdur.

Kıbrıs
'ın şu an yenilenmiş olan Ercan Havaalanı Lefkoşa ile Magosa yolu üzerinde bulunmaktadır.

Ayrıca hatırlatmak isterim Türkiye'den Kıbrıs'a gelmek için; Taşucundan kalkan gemiye binebilirsiniz yada havalimanlarından genelde ( İstanbul, Ankara gibi merkezlerden kalkar uçaklar ! ) . Taşucu'ndan kalkan gemiler Girne'ye veya Magosa'ya direk giderler. Girne'de indiyseniz, Girne - Lefkoşa arası yaklaşık 25 Km dir. Lefkoşa - Magosa arası ise yaklaşık 60 km civarındadır. Kıbrıs'ta öğrenciyseniz araba almanızı tavsiye ederim. Eğer arabanız yoksa taksi ile ulaşıma kendinizi hazırlamalısınız. Taksilerin pek ucuz olduğu söylenemez. ( Orada kesinlikle bir taksici kankanızın olmasını tavsiye ederim, çok faydasını göreceksiniz ).

Lefke Avrupa Üniversitesi hakkında pek bir bilgim yok. Fakat aldığım duyumlar ile hareket edersek bütün şehirlere uzak olan Lefke'nin; pek gelişmiş bir yer olmadığı söyleniyor.

Kıbrıs'ın şehir suyunun pek kaliteli bir su olduğu söylenemez duştan çıktıktan sonra saçlarınızın kalıplaşmasına Kıbrıs'a gitmek istiyorsanız, şimdiden kendinizi alıştırmanızı tavsiye ederim. İçme suyundan bahsedecek olursak pek pahalı değil ama bir damacana ( Depozitolu, Türkiye'de kullandığımızın aynısı ) bulundurmanız şart bunların dolumu da yaklaşık 3 ytl civarındadır.

Kıbrıs'ta okumak isteyenlerin bence en fazla önem vermesi gereken konu İngilizcedir. Hazırlık sınıfında kalıpta 1 sene hazırlık okumya kendinizi şartlamayın; çünkü hazırlıktan sonra ingilizceniz dersler için yeterli yine olmayacaktır. Kendinizin çok çaba göstermesi lazım. İngilizcenizi elinizden geldiği kadar geliştirmeye çalışın, faydasını çok göreceksiniz.

Kıbrıs'ta bulunan kumarhanelerden bahsetmek gerekirse; Kıbrıs vatandaşlarının 25 yaşından küçük olanlarının ve öğrencilerin girmesi yasak. Fakat bu yasağa pek uyulduğu söylenemez. Habersiz bir polis baskınında kumarhanede yakalanacak bir öğrencinin okuldan atılması söz konusu olabilir.

Kıbrıs'lılar ve Türk'ler arasındaki ilişkiden pek bahsetmek istemiyorum ama ufak olaylar çerçevesinde aralarında biraz sürtüşme olduğu söylenebilir.

Sizlere şu zamana kadar edindiğim tecrübelerimden aktarabileceklerim bu kadar. Kıbrıs'a gelecek olanlara veya tanıdıklarını gönderecek olanlara; Kıbrıs hakkında yeterince bilgi edinmeden bilinçsiz bir şekilde yola çıkmamalarını öneririm.

Hiç yorum yok: