9 Nisan 2009 Perşembe

Kıbrıs Üniversitelerinde 2009 Bahar Dönemi

Uzun bir kış döneminin ardından tüm Kıbrıs üniversitelerinde ve Türkiye üniversitelerinde bahar dönemine girildi.

Okul harçlarının ve kayıt işlemlerinin ardından kalınan dersler, yeni alınanlar yada dondurulan kayıtlar gibi bir sürü teferruatla uğraştıktan sonra işte ders kitapları ile başbaşa kaldınız.

Öncelikle bahar dönemi Kıbrıs'ta çok sıcak geçtiğinden bütün Kıbrıs'taki bütün okurlarımıza sabır diliyoruz.

Yıl sonuna yakın üniversitelerde yapılacak festivaller ve katılacak konuk sanatçıları dört gözle bekleyen tüm öğrenciler sizlerede sabır diliyoruz. Zira Kıbrıs'a bir kere gelen her sanatçı tekrar geliyor.

Okulların öğrenci işleri bölümünde 2009 bahar dönemi ile ilgili yeni broşürler bulmak mümkündür. Bu broşürlerde yıl sonu aktivitelerinden okulun eğitim kadrosuna kadar her türlü açıklamayı bulmak olanaklıdır.

GAÜ Psikoloji Bölümü Öğrencisinden Kıbrıs'ta ve Üniversite'de Hayat

1.5 Yıl öncesiydi; Puanlar açıklanmış sıra tercih yapmaya gelmişti, en alta da gau ve dau olmak üzere kıbrıstan 2 üniversite yazdım.

Sonuçlar açıklandı ve %50 burslu gau psikoloji bölümünü kazandığımı öğrendiğimde çok büyük bir hayal kırıklığına uğradım.

Neyse günü geldi ve kendimi Girnede buldum. Annemle gittik. Bir yurda yerleştim. Okulun yurdu hakkında olumsuz şeyler duyduğum için özel bir yurt tercih etmiştim.

Girne limanında akşam bir tur atınca '' Anne, bodrum, marmaris gibi yer burası ya. süper '' dedim. Annem gitti haftalar aylar geçti ve bir baktım ki o beğendiğim liman dışında girnede beni oyalayacak hiçbir şey yok. Herşey çok kötüye gitmeye başladı. Zor 1 yılın ardından geçen dönem tek başıma bir eve çktım. Tek küçücük bir oda 220 sterlin + sabit 27 ytl su ve elektrik parası bana aitti.

Hayatımın en zor günlerini geçirdim Kıbrıs'ta. Ama şu an dönüp arkamı bakıyorum da, sanırım hata biraz da bendeymiş. Kendimi insanlardan çok soyutladım yalnızlığımı Kıbrıs'a bağladım. Kıbrıs'tan nefret eder ve kimseye tavsiye etmezdim ama şimdi biraz daha farklı düşünüyorum. Kıbrıs'ı daha kötü hale getiren bendim çünkü.

Ama genede sosyal hayat çok çok kısıtlı. Düzgün bir sinema, bir alış veriş merkezi. Bunları arıyosunuz. Ama güzel bir ortamınız olursa benim yaşadıklarımı yaşamazsınız.

Biraz da eğitimden bahsetmek istiyorum. Gau'yü baz alırsam bikaç bölüm dışında gerçekten eğitim maalesef çok yetersiz arkadaşlar. Bunu şuanki okulumdaki eğitimi görünce çok daha iyi anladım. Şuanki okul ? Evet. Ben bu dönem yatay geçiş ile İzmir Ekonomi Üniversitesine yatay geçiş yaptım arkadaşlar. Bununla ilgili detayları aşağıda aktarıcam.

Demem o ki basit bir hazırlık, ve slaytlara dayalı dersler. Benim haftada 2-3 günüm boş olurdu ve hiç çalışmadan ilk dönem 3 ortalama getirdm. sonradan yıl sonu ortalamam 2.70 düştü.

Yatay geçiş; eminim ki Kıbrıs'a giden arkadaşların %80' i yatay geçiş yapıcam der ama sadece %5 lik bir kısmı bu amacına ulaşır. Bende o şanslı dilimdenim. Özel bir okula geçiş yapmamdan dolayı, çok zor olmadı açıkcası. Devlet okulları dönem arasında genellikle almıyolar. Hazırlığı ve 1. sınıfı bitirmiş olmanız gerekiyor.

Ben çoğu devlet okulunu araştırdım ama maalesef hiçbiri kısmet olmadı. Kıbrıs'tan devlet üniversitesine geçiş yapmak oldukça zor. ama özel okul derseniz iş değişir biraz. Alttan dersiniz olmasın yeterli. Ben 2.70 ortalama ile geçtim bu okula. 11 ders almıştım Kıbrıs'ta. Bunların 10 tanesini saydılar. Allaha çok şükür istediklerime kavuştum.

Son söz; arkadaşlar eğer Türkiye'de bir okulda okuma şansınız var ise bence Kıbrıs'ı tercih etmeyin. Çünkü inanın bana maddi olarak çok birşey farketmeyecek. Ama Kıbrıs tek çareniz ise, gau ismine tercihlerinzide yer vermeyin. Kıbrıs'ta okuyacak iseniz muhakkak DAÜ yada YDÜ ile başlayın tercihlerinize. Bu okulların kampüsleri Türkiye'deki köklü üniversitelerinki kadar büyük ve geniş imkanlı. Eğitimleri de oldukça iyi sanırım.

Gelme şansınız var ise Kıbrıs'a gelin görün, bütün okulları gezin ve kararınızı verin. Ama dediğim gibi sosyal hayata benim gibi önem veren bir insansanız zorlanabilirsiniz.

Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Gau veya yatay geçiş ile ilgili sorularınızı en kısa zamanda cevaplandıracağız. Allah yardımcınız olsun, hepinize başarılar.

Gökhan TÜRKÖZ