24 Kasım 2008 Pazartesi

Kıbrıs'ta Ehliyet Almak !

Kıbrıs'ta Ehliyet Almak öncelikle sabır işidir.

Türk ve Kıbrıs'lı vatandaşların Muhacereti yani oturma izni olması gerekir.

Öncelikle bir ehliyet kursuna yazılırsınız.

Ehliyet kursu zor değildir hatta Türkiye'dekinden farklı olarak Kıbrıs'taki ehliyet sınavlarında motor ve ilk yardım ( sağlık ) sınavlarını geçmeniz mecbur değildir.

Fiyat olarak Türkiye'deki ehliyet kurslarından 2 kat daha fazla para ödemeniz gerekmektedir.

Ehliyet sınavlarının yapıldığı sınav salonları çok eski ve dökülmekte olan binalarda bulunmaktadır.

Sürüş testi yani hep söylediğimiz şu direksiyon sınavını zorlu yaşlı amcalar yapmaktadır. Sinirlerinizi ölçerler, kaba davranırlar, emir verirler.

Siz sadece işinize konsantre olun fazla kulak asmayın önemli olan sınavı geçmek ve ehliyetinize kavuşmaktır.

Yemek Sepeti Artık Kıbrıs'ta !

Öğrenci arkadaşlar ve yemek yapmaya vakit ayıramayanlar, Yemek Sepeti artık Kıbrıs'ta sizlere en hızlı şekilde ve en kaliteli restorantlarla hizmet veriyor.

İlk olarak İstanbul'da kullanmaya başladığım, ''Yemek Sepeti'' gecenin 2:00'si demeden kapıma siparişimi 15 dakika içerisinde getirmesi ile takdirimi kazanmıştır.

Kıbrıs'ta bu kaliteli hizmeti görmek beni çok mutlu etti, çünkü okuldan ve işten yorgun argın geldikten sonra, bilgisayarımı açıp herşeyini kendime özgü seçtiğim yemekleri sipariş etmek ve kendi hazırlayacağımdan daha ekonomik bir fiyata kapıma getirtmek gerçekten çok güzel.

İlk olarak adresinizi kayıt edip üyeliğinizi başlatın ve yemeğinizi sipariş edin. Çok kullanışlı ve pratik bir sitesi var.

Yemek Sepeti, Kıbrıs'ta; Girne, Lefkoşa, Magosa, Karşıyaka gibi merkezlere hizmet veriyor.

23 Kasım 2008 Pazar

Farklı Bir Gözden Kıbrıs ! Öğrenci Hayatı !

Değerli okurlar sizlere; Hayatını Kıbrıs'ta geçiren insanların gözlemlerinden birini daha sunmak istiyoruz. Umarız; Kıbrıs'a yeni gelecek veya Kıbrıs'a gelmek isteyen arkadaşlara yardımcı olur. Arkadaşımız Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi.


Merhaba arkadaşlar; sizlere Kıbrıs ve Kıbrıs'taki Üniversiteler ile ilgili edindiğim bütün bilgileri ve tecrübeleri vermek istiyorum.

Bu yazıda elimden geldiğince objektif olmaya çalışacağım.

Bilindiği gibi Kıbrıs'ta Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi olmak üzere toplam 5 adet üniversite var.

Ben Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim.

Abimin Kıbrıs'taki bir üniversiteden mezun olması nedeni ile Kıbrıs'ta bir üniversite tercih ettim ve 5 yıldan beri Kıbrıs'a gidip gelmekteyim.

Herkesin tahmin ettiğinin aksine Kıbrıs'ta bulunan üniversitelerde öğretim görevlilerinin, öğrencileri kasıtlı bir şekilde derslerinden bırakması gibi bir durumu söz konusu değil. Şunu belirtmekte fayda var bu durum hocadan hocaya değişmektedir. Aynı durum Türkiye'deki üniversitelerde de söz konusu olabilir.

Üniveristelerdeki derslikler ve bilgisayarlar gerçekten çok iyi durumda. Türkiye'deki Devlet Üniversiteleri ile gezip gördüğüm kadar kıyaslarsam arada büyük bir fark var.

Kıbrıs'taki hayat şartlarının Türkiye'dekinden daha zor ve hatta pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Yemeğinizi dışarıda yemek size en aşağı 10 YTL ye patlar. ( Farklı durumlar olabilir. Kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum ).

Girne'de okumak isteyen arkaşdaşlar; kendilerini okumaya şartlamadılarsa gitmelerini pek tavsiye etmiyorum. Nedeni ise Girne benim tabirim ile Kıbrıs'ın İstanbul'udur. ( Bu arada hep İstanbul gibi bir şehirde öğrenci hayatı kurmayı düşlemişimdir ). Girne'de hayat daha pahalı ayrıca gece hayatının en yoğun olduğu şehir burasıdır.

Magosa ile en uygun biçimde eşleşen şehir bence Eskişehir'dir. Bütünü ile bir öğrenci şehri diyebiliriz. Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin Kıbrıs'ın en eski, en büyük ve en köklü üniversitesi olmasını göz önünde bulundurursak, gayet normal bir olaydır. Magosa, Girne'ye göre daha ucuz, kalabalık ve öğrenciye daha uygun bir şehirdir. Ev kiraları Kıbrıs'ın genelinde Türkiye'den daha pahalıdır. Ama eğer bulunababilirse Magosa'da gayet uygun fiyatlara ev kiralayabilirsiniz.

Lefkoşa'ya gelince, Lefkoşa benim tabirimle Kıbrısın, başkenti yani Ankara'sıdır. Gece hayatı çok yoğun olmamakla beraber, içinde 2 tane üniversite bulunduğunu da göz önüne alırsak ( Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile Yakındoğu Üniversitesi ) Magosa'ya göre daha tenha Girne'ye göre daha kalabalıktır. Ev kiraları Magosa'dan pahalı Girne'den ucuzdur.

Kıbrıs
'ın şu an yenilenmiş olan Ercan Havaalanı Lefkoşa ile Magosa yolu üzerinde bulunmaktadır.

Ayrıca hatırlatmak isterim Türkiye'den Kıbrıs'a gelmek için; Taşucundan kalkan gemiye binebilirsiniz yada havalimanlarından genelde ( İstanbul, Ankara gibi merkezlerden kalkar uçaklar ! ) . Taşucu'ndan kalkan gemiler Girne'ye veya Magosa'ya direk giderler. Girne'de indiyseniz, Girne - Lefkoşa arası yaklaşık 25 Km dir. Lefkoşa - Magosa arası ise yaklaşık 60 km civarındadır. Kıbrıs'ta öğrenciyseniz araba almanızı tavsiye ederim. Eğer arabanız yoksa taksi ile ulaşıma kendinizi hazırlamalısınız. Taksilerin pek ucuz olduğu söylenemez. ( Orada kesinlikle bir taksici kankanızın olmasını tavsiye ederim, çok faydasını göreceksiniz ).

Lefke Avrupa Üniversitesi hakkında pek bir bilgim yok. Fakat aldığım duyumlar ile hareket edersek bütün şehirlere uzak olan Lefke'nin; pek gelişmiş bir yer olmadığı söyleniyor.

Kıbrıs'ın şehir suyunun pek kaliteli bir su olduğu söylenemez duştan çıktıktan sonra saçlarınızın kalıplaşmasına Kıbrıs'a gitmek istiyorsanız, şimdiden kendinizi alıştırmanızı tavsiye ederim. İçme suyundan bahsedecek olursak pek pahalı değil ama bir damacana ( Depozitolu, Türkiye'de kullandığımızın aynısı ) bulundurmanız şart bunların dolumu da yaklaşık 3 ytl civarındadır.

Kıbrıs'ta okumak isteyenlerin bence en fazla önem vermesi gereken konu İngilizcedir. Hazırlık sınıfında kalıpta 1 sene hazırlık okumya kendinizi şartlamayın; çünkü hazırlıktan sonra ingilizceniz dersler için yeterli yine olmayacaktır. Kendinizin çok çaba göstermesi lazım. İngilizcenizi elinizden geldiği kadar geliştirmeye çalışın, faydasını çok göreceksiniz.

Kıbrıs'ta bulunan kumarhanelerden bahsetmek gerekirse; Kıbrıs vatandaşlarının 25 yaşından küçük olanlarının ve öğrencilerin girmesi yasak. Fakat bu yasağa pek uyulduğu söylenemez. Habersiz bir polis baskınında kumarhanede yakalanacak bir öğrencinin okuldan atılması söz konusu olabilir.

Kıbrıs'lılar ve Türk'ler arasındaki ilişkiden pek bahsetmek istemiyorum ama ufak olaylar çerçevesinde aralarında biraz sürtüşme olduğu söylenebilir.

Sizlere şu zamana kadar edindiğim tecrübelerimden aktarabileceklerim bu kadar. Kıbrıs'a gelecek olanlara veya tanıdıklarını gönderecek olanlara; Kıbrıs hakkında yeterince bilgi edinmeden bilinçsiz bir şekilde yola çıkmamalarını öneririm.

Üniversiteniz Artık Facebook'ta !

Facebook'un gittikçe daha fazla kitlelere ulaşması ile birlikte; çoğu öğrenci sanal ortamda öğrencisi bulunduğu üniversitenin sosyal grubunu oluşturuyor ve arkadaşları ile paylaşıyor.

Üniversite arkadaşlarınızı ve bölümünüzdeki hocalarınızı, okulunuz ile ilgili haberleri takip edebileceğiniz güzel bir arkadaş ortamını size artık Facebook sunuyor.

Yapmanız gereken tek şey bir Facebook hesabı oluşturup ardından Search-Arama kısmına okulunuzun adını yazmak.

Milyonlarca insanı birleştiren bu sosyal oluşum, iletişim alanında büyük bir devrime imza atmış gibi görünüyor.

13 Kasım 2008 Perşembe

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Bölümü

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Tekno Park'ın hemen üst tarafında, koşu pistinin ve bankamatiklerin yanında bulunur.

Binanın en alt kısmında öğrencilerin faydalanması için açılmış book shop bulunmaktadır. Ucuz kitaplar ve ders notlarını buradan temin edebilirsiniz.

Mimarlık bölümü öğrencileri genelde; proje hazırlarlar ve bu projeleri sürekli olarak okula getirip götürürler.

Şikayet ettikleri bir durum olan; okula ulaşımındaki araçlarda yaşadıkları problemden kaynaklanmaktadır. Malum projelerini ve maketlerini ellerinde okul servisinde taşırken zorlanıyorlar ve haksız da değiller.

Mimarlık bölümü hocaları genelde bir sanatçı yetiştiriyormuş gibi davranılar.

Mimarlık öğrencileri hocalarının, projelere getirdiği yorumlar bir çok öğrencinin diline dolaşmıştır.

Örnek olarak bölüm hocalarından birisi şöyle bir ödev veriyor; Picasso eğer sizden bir ev isteseydi ona nasıl bir ev yapardınız ?

Öğrenciler haftalarca uğraşırlar ve birbirinden ilginç maketler yapmışlar.

Hoca projeleri teker teker değerlendirmiş ve hepsini çok basit ve yaratıcılıktan yoksun bulmuş.

Sadece bir öğrenci 1 litrelik boş pet şişeyi hocasına vererek ona böyle bir ev yapardım demiş ve hoca bunu çok yaratıcı bulmuş.

Böyle ilginç hocalarda okulun eğitim kadrosunda yer almaktadır.

11 Kasım 2008 Salı

Pişman Olmayın !

Arkadaşlar öncelikle kendi isteklerinizi ve ideallerinizi belirleyerek üniversite seçimizini yapın.

Özellikle Türkiye'de üniversite okumak kavramının içi iyice boşaltılmış durumda.

Peki Nedir Üniversite Okumak ? Neden Üniversite Okumak Gerekir ?

Üniversite okumak belli bir mesleki alanda ihtisas görmek yani meslek öğrenmektir.

Üniversite okumanın; meslek öğretiminin yanında başka getirileride olmaktadır. Sosyal gelişim, insan ilişkilerinde ve davranışlarınızda görebileceğiniz değişimleri pozitif yönde kazanmanızı sağlar.

Üniversiteyi hayatınızı tamamen değiştirecek bir yer olarak görmeyin. Çünkü hayatınızı kendinizden başkası değiştiremez, sihirli bir değneğin size üniversitede dokunacağını da zannetmeyin.

Uzun vadede yapacaklarınızı ve planlarınızı değerlendirin ve sizi bu ideallerinize en kısa yoldan götürecek üniversiteyi ve bölümü kendinize seçin. Şunu sakın unutmayın; sizin ilgi gösterdiğiniz kadar, kazanımınız size geri dönecektir.

10 Kasım 2008 Pazartesi

Kıbrıs'ta Öğrencilerin Kurduğu Sosyal Klüpler

Genelde üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek kurdukları sosyal klüpler, öğrencilerin sıcak dostluklar kurabildiği ve kendini geliştirebildiği bir ortam halini almıştır.

Odtü Kuzey Kıbrıs Kampüsü yeni bir yapılanma olması nedeni ile bu konuda kendi çapında ilk olan girişimlerde bulunuyor.

Girne Amerikan Üniversitesi ise Kıbrıs'ta kurulan ilk Üniversite olmasının verdiği tecrübe ile uzun süredir altyapılarını hazırlamış olduğu sosyal klüplerini tamamen tanıtmış ve faal hale getirmiştir.

Lefoşa'da bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi kocaman kampüsü ile zaten sosyal ortamların en güzelini kurmuş durumda.

Lefke Üniversitesi ise kendi çapında sessiz bölgesinde bir aile gibi bir arada bulunuyor.

Öğrencilerin genelde kurdukları sosyal klüpler genelde;

1) Robot Klübü

Mühendisler ve Tasarımcıların ortak olarak çalıştığı bu klüp robot yapımı ve tasarımı amacı ile kurulmuştur.

2) Münazara Takımı

Tartışma ve fikirlerini savunma prensiplerini esas alarak çalışan bu klüp laf ebesi diye tabir ettiğimiz öğrenci arkadaşlarla doludur.

3) Müzik ve Rock Toplulukları.

Müzik sevdalıları, gitaristler, solistler, bateristler gibi her türlü müzik insanını içine alan bir gruptur. Bende bir müzisyen olarak bu gruba dahilim. Girne Amerikan Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Rock klübünde faal bir rol oynamaktayım.

4) Tiyatro Klübü

Kıbrıs Tiyatrolarının ve Kıbrıs Televizyonları'nda sürekli olarak izlediğimiz oyuncularla beraber çalışma fırsatı bulan Tiyatro klübü üyeleri, kendi aralarında skeçler ve oyunlar hazırlayarak okul izleyicileri ile paylaşmaktadırlar.

Okul kantinide ise doğaçlama oyunlarla ders arasında öğrencilere neşeli vakit geçirmek üzere hizmet vermektedirler.

5) Futbol, Tenis, Bilardo, Dart, Basketbol, Yüzme Klüpleri

Çok açık olarka isimden de anlaşılacağı gibi spor adına bütün dalları barındıran ve profesyonel çalışma alanları bulunan her okula ait spor salonlarında çalışmalarını sürdüren klüp üyeleri belirli zamanlarda üniversiteler arası müsabakalar düzenleyerek eğlence ve kendisini deneme fırsatı yakalıyor.

8 Kasım 2008 Cumartesi

Girne'de Ucuz Ve Kaliteli Yemek Nerede Yenir ?


Girne
'de sayısı oldukça artmış olan dürüm ve kebapçılar öğrencilere ve özellikle turistlere hitap eden fast-food diye tabir ettiğimiz yemek kültürünü oluşturmaktadır.

Özellikle Girne Merkez'de bulunan Özgülen Kebapçısı bütün öğrencilerin en uğrak mekanıdır. Öğrenci evlerine servisleri ile evde yemek isteyen müşterilerinide düşünmektedir.

Ev yemeği seven ve tercihlerini sulu yemeklerden yana kullanacaklara ise Girne Merkez'deki İş Bankası'nın arka sokağında bulunan Beyti Lokantası'nı ve aynı sokakta bulunan sırası ile bütün lokantalar eş kalitede ve fiyat aralığındadır.

Pizza, Vejeteryan mutfağı ve fast-food isteyip aynı zamanda alkol almak isteyenler için Harbour, ve Harbour kısmında konuşlandırılmış restaurantlar özellikle balık severler için iyi bir seçim olacaktır

7 Kasım 2008 Cuma

Öğrencilerin En Çok İhtiyaç Duyduğu 5 Şey !


Kıbrıs
'ta veya Türkiye'de yada Almanya'da. Dünyanın neresinde olursanız olun öğrencilerin dertleri ve ihtiyaçları ortalama olarak aynı oluyor.

Aslında Öğrencilerin ortak sorunu malum parasızlık ama biz parasızlık gibi, eğlence gibi, sevgili gibi sorunlardan değil eğitim alanına yönelik ihtiyaçlarından bahsediyoruz.

İşte öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu 5 şey. Sırası ile;

1) Transkript ve Öğrenci Belgesi.

Öğrencilerin her yerde ihtiyaç duyduğu bir çok indirime ve kolaylığa sahip olmak için en gerekli belge.

2) Sınıfın en çalışkanından ve bütün derslere giren başarılı öğrencilerinden, sınav ve vize dönemi istenen ders notları.

Bütün dönem kaytarıp derslere girmeyen, üniversite öğrencisi profiline uygun olarak hepimizin zaman zaman yaptığımız bu eylem gerçekten kaçınılmaz bir hal almış durumda.

3) Bütün derslerde kullanılabilecek büyük boy ve farklı renk sayfalara sahip telli defter.

Kim taşıyacak o kadar fazla defteri hepsi bir arada işte sabah al eline git dersine. Ders notlarını paylaşmak için en ideal defter tipidir.

4) Bilimsel hesap makinesi.

Özellikle mühendislik öğrencileri için şarttır. Ne kadar değerli bir icad olduğunu öğrenmek isterseniz final sınavına hesap makinesi getirmeyi unutan bir mühendislik öğrencisine sorabilirsiniz. Mühendisin kolu kanadıdır.

5) T cetveli ve Mimarlar için projelerini taşımaya yarayan büyük klasör.

İç Mimarlık ve Mimarlık öğrencilerinin yaşam arzusunu bitirip tüketen bu projeler ve yaptığı hamallıkların yükünü biraz olsun hafifleten bu gereçler yolda veya toplu taşıma araçlarında ne gibi zorluklar doğurmakta orasını öğrenciler bilir.

Aslında en önemlisi bütün öğrencilerin ihtiyaç duyduğu çelik gibi bir sabır ve sağlam bir bünye,

Onca ağır dersler yaşamın getirdiği zorluk ve parasızlıkla harmanlanmış 4 yıllık bir eğitim öğretim hayatını başarılı ile tamamlamak gerçekten çok zor ve başarı gerektiren bir iş.