29 Ekim 2008 Çarşamba

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü;
okul kampüsü içerisinde konferans salonu ile GAÜ'nün en eski binası olan, edebiyat öğrencilerinin de ders aldığı ana binanın bitişiğindeki binada ortak dersler almaktadır.

Genelde proje ağırlıklı bir bölüm olan Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü; Mezuniyet sonrasında çok rahat iş olanakları sunmaktadır.


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü
ile ilgili en iyi açıklamayı ve bilgilendirmeyi bu bölümden 2008 yılında mezun olmuş ve iş hayatına atılmış bir yazarımızın yapabileceğini düşünerek ondan bölümünü tanıtmasını istedik.

Yıl 2004 KKTC ye ilk adım, gece saat 12 sularında Ercan havaalınına inen 30 Girne Amerikan Üniversitesi öğrencisinden biriydim;

Okulun bize gönderdiği rehber; yarı yabancı yarı Türk. Gaü Öğrencilerinden (Annesi İrlandalı, Babası KKTC'li) Muzzy. 4 sene süresince okulda çok kültürlü, eğlenceli ve verimli zaman geçireceğimin göstergesi gibiydi. Eğlenceli bir rehberlik eşliğinde havaalınından okula kadar bize eşlik eden rehberimiz ve ilerleyen yıllarda okulda dostluğumuzun pekiştiği Muzzy ile birlikte.

Girne Amerikan Üniversitesi'ndeki ilk izlenimim çok sıcak ve iyi niyetli bir karşılamaydı. Okula ilk ayak bastığımda meraklı ve heyecanlı gözlerle etrafa bakınarak 4 yılımın burada nasıl geçeceğini düşünmüştüm.

Hazırlık hocalarının yabancı, değişik ülkelerden, arkadaş canlısı olmasının getirdiği katkı ile hem İngilizce'yi hemde değişik kültürleri ögrenme fırsatı yakaladım. Bölüme geçtiğimde ise, durum hazırlığın aynısı idi.

Hazırlığı bitirip bölümüme geçtiğimde üst sınıftaki öğrenci arkadaşlarla sohbetlerimizde bahsettikleri projeleri dinledikçe heyecanlanıyordum ve en kısa zamanda benim de yapmaya başlayacağım sıkı çalışmaların ve sosyal projelerin ön çalışmasını yapıyordum.

Bölümümdeki hocalar çok uluslu ve dallarında belirli bir deneyime, olgunluğa erişmiş insanlar idi. Ders anlatımları, verdikleri notlar ve ödevler gerçekten tam bize verdiklerine hitap ediyordu yani anlatmadığı bir şeyi sınavda sormuyorlardı yada aşırı zor ödevler vermiyorlardı.

Eğitim ve Öğretim süresi sosyal ve akademik çalışmalarla ilerlerken ingilizcem çok akıcı bir seviyeye ulaşmıştı. Bunun meyvelerini, Türkiye'de okuyan bir çok öğrenciden ayrıcalıklı olarak toplama fırsatı edindim. Çünkü 4 yıl boyunca sürekli İngilizce okmuştum. (Bilimin uluslararası dili olan İngilizce ile eğitim alma fırsatından söz ediyorum).

Yatay geçiş fırsatlarından yararlanmak icin Kıbrıs'ın tam yeri olduğunu dipnot olarak belirtmeye gerek duyuyorum. (Durumu değişen yada hedefleri farklı olan başarılı ögrencilerin tercih edebileceği bir yöntemdir yatay geçiş).

Nihayetinde okulumu bitirdim ve diplomamı aldım yıl oldu 2008. Zamanın nasıl geçtiğini anlamış değilim. Bilgisayar öğretmeni olarak Çorlu'da faal olarak iş hayatına atılmış durumdayım.

Hiçbir bekleme yada boşluk olmadan son hızla mezuniyet günümden bugüne iş bulma konusunda problem yaşamadım.

Kıbrıs'ta Üniversite eğitimi almayı düşünen arkadaşlara tecrübelerimi ve düşüncelerimi Kıbrıs'ta yaşamış ve Kıbrıs'ta bir üniversite bitirmiş birisi olarak sundum.

Aklınızın bir köşesinde bulunsun Kıbrıs hakkında atıp tutan insanlara öncelikle Kıbrıs'ta ne kadar süre yaşadığını ve Kıbrıs hakkında edindiği bilgileri nasıl ve hangi kaynaktan edindiğini sorun.

Kulaktan dolma bir şekilde yayılan ve dillere pelesenk olmuş yalanlara inanmayın. Gerçek tecrübeleri dinleyin ve onları yorumlayın.

18 Ekim 2008 Cumartesi

Muhaceret ( Oturma İzni ) Nasıl Yaptırılır ?

Muhaceret yaptırabilmeniz için öncelikle Pasaportunuzun olması gerekmektedir.

İlk olarak; sağlık raporunuzu, Kıbrıs'ta bulunan bir sağlık kuruluşundan almanız gerekmektedir.

Daha sonra Vergi Dairesi'ne yatırdığınız 60 YTL'lik ( 1 Yıllık ) ücretin dekontu ile postahaneden 5 YTL'ye satın aldığınız pulu Muhaceret İşleri Odasına götürmeniz gerekmektedir.

Pasaportunuzu, pulunuzu, vergi dekontunuzu buraya teslim ettikten sonra 1-2 hafta içerisinde muhaceretiniz onaylanmış olacaktır.

Pasaportunuzun içine oturma iznini yapmış olacaklardır.

Öğrenciler için çok büyük kolaylık sağlayan üniversiteler tüm bu işlemleri kendi bünyelerince yapıyorlar.

Siz; sağlık raporu, pasaport ve gerekli evrakları öğrenci işlerine teslim ediyorsuuz geriye kalan tüm işlemleri onlar hallediyorlar.

Sizede kafanızı dinlemek kalıyor.

Muhaceret ( Oturma İzni ) Nedir ?

Muhaceret Kıbrıs vatandaşı olmayan ve Kıbrıs'ta eğitim-öğretim görecek veya çalışacak her insan için gerekli olan oturma iznidir.

Üniversiteler kendi bünyelerince yabancı öğrencilerine ve T.C uyruklu öğrencilerine muhaceret kanunu gereğince oturma izni çıkartmalarında kolaylık sağlamaktadırlar.

Muhaceretiniz yoksa ve ünivesite eğitimi almışsanız diplomanız elinize aldığınızda problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Oturma izninizi mutlaka alın ve Kıbrıs'ta rahat bir şekilde hayatınıza devam edin.


Muhaceret ( Oturma İzni ) Nasıl Yaptırılır ? Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için lütfen burayı tıklayınız.

16 Ekim 2008 Perşembe

KKTCELL 3G ! Kıbrıs'ta artık 3G var !

Kuzey Kıbrıs Turkcell şirketi Kıbrıs'a 3G yani görüntülü konuşma ve sınırsız internet ayrıcalığını getirdi.

Artık biz öğrenciler ve ada sakinleri zaten ufacık olan çevremizde hiç yüz yüze gelemeden konuşarak yaşayıp gideceğiz.

Bize sağladığı sınırsız internet opsiyonları açısından çok avantajlı olan 3G kesinlikle kendini yani 3G'yi destekleyen cep telefonlarında çalışmaktadır.

Farklı ücretlendirme tarifeleri olan 3G. KKTCELL'de yaklaşık 60 YTL'ye 4 GB, 70 YTL'ye ise sınırsız internet servisi sağlamaktadır.

Herhanigi bir özel ayarlama gerektirmeyen ve kullanımı çok kolay olan 3G bugün çoğu cep telefonu modeli ile rahatlıkla çalışmaktadır.

Yapmanız gereken sadece telefon alırken telefon satıcınıza cep telefonumda 3G özelliği bulunuyor mu ? Diye sormak.

Sonuç yine faturalarımızda bir artış. Ama bunu yanında gelen onlarca kolaylık özellikle interneti cebimize getirmeleri gerçekten takdire değer.

8 Ekim 2008 Çarşamba

Girne Amerikan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Girne Amerikan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü; benim de mensubu olduğum ve 2. sınıfını okumakta olduğum bölümdür.

Tekno Park olarak adlandırılmış binada, okulun mühendislik fakültesi öğretim yapmaktadır.

Hocaları derslerin tamamını ingilizce olarak anlatmaktadır.
Bunun nedeni eğitimi - öğretim dilinin ingilizce olmasıdır.

Nadir durumlarda Türk öğrenciler Türkçe bilen hocalarından bazı ufak tiyolar alabilirler.

Okulun çok sayıda yabancı öğrencisi olduğu için derslerde mutlak ingilizce konuşma zorunluluğu vardır.

Bilgisayar Mühendisliği derslerini ağırlıklı olmak üzere tekno parkta ve milenyum binasında görürsünüz.

Okulun mimari açıdan en güzel yapısı olarak gösterilebilecek bir şekilde tasarlanan tekno park mühendislik zekasına örnek teşkil eden binamızdır.

Tabii mimar arkadaşlarımızın okulun önüne yaptığı akıllara ziyan süs havuzunu da göz ardı etmemek lazım.

Girne'de Pazar Nerede Kurulur ?

Çoğu öğrencinin merak ettiği bir konu olan Girne Pazarının tam yeri bir efsane gibi dolaşmaktadır.
Çeşitli zamanlarda taşınan ve sürekli aynı yerde olmayan pazar Karaoğlanoğlu ile Deniz Plaza arasında kurulmaktadır.

Taze sebze ve meyveleri direkt çiftçileden satın almak ve ekonomik olarak pazarı tercih etmek çok daha avantajlıdır.

Girne pazarına ulaşım ise Lapta minibüsleri ile yada Girne Merkez'den İş Bankası'nın büyük binasına doğru ilerleyerek bulunabilir.